Váltótér – Repülőhíd terv

 

 

 

365 nap déli fényei egyesítve.
A déli napfény éves változása az év 365 napján.

 

 

 

365 nap egész napi fényei egyesítve.
A napi fényváltozások az év 365 napján.

 

 

 

A "VAKÁCIÓ" alakzata az év 166. napján, délben.
A tanévkezdés fényei az év 244. napján.

 

 

A VAKÁCIÓ. Az egész nap egyesített fényeinek alakzata az év 166. napján.
A TANÉVKEZDÉS. Az egész nap egyesített fényeinek alakzata az év 244. napján.

 

 

 

 

 

 

EMLÉKEZŐ NAPÓRA. A dombormű szintvonalai az éves benapozás mértéke szerint alakulnak

 

 

 

 

 

 

EMLÉKEZŐ NAPÓRA, festett, préselt farost lemez, 6,5 x 8,3 m

 

 

 

 

 

 

EMLÉKEZŐ NAPÓRA, Budaörs 1. sz. Általános Iskola.

 

 

 

 

 

 

EMLÉKEZŐ NAPÓRA, Budaörs 1. sz. Általános Iskola.

 

 

 

 

 

 

EMLÉKEZŐ NAPÓRA, Budaörs 1. sz. Általános Iskola.

 

 

EMLÉKEZŐ NAPÓRA

 

Az első tablón a déli nap fénynégyszöge látható amint az aula falára vetül. A 365 képen nyomon kísérhető a déli napfény éves változása. A második tablón egy-egy nap egyesített fénypászmáit látjuk. Mindkét ábrán jól látható, hogy a legintenzívebb fények a nyári szünidő idejére esnek. A tanév kezdetétől napról napra keskenyebb fénysávok járják végig az aula falát. A napfény átadja helyét az elmélyült munkának... A nyári nap heve már csak emlék. Október közepére a legkisebb fénypászmák is eltűnnek és csak tavasszal, február végén vetülnek újra a falra. A harmadik és negyedik tablón a tanév kezdetét és végét jelző fényviszonyokat emeltük ki.

Ha elkészítjük az éves benapozás filmjét és annak kockáit egy szempillantás alatt levetítjük, akkor a napfény emléke rétegekben rakódik a falra: a legvilágosabb részek azok, amelyekre legtöbbet süt a nap, a legsötétebbek azok, ahová soha nem jut el a fény. Az Emlékező Napóra "számlapjának" rajzolata, a relief vonalhálózata, az éves benapozás nagysága szerint sűrűsödik, ahol csökken a fény mennyisége, ott ritkul. A falkép első rétege, a napóra "számlapja" a teljes napsütés - egy évben, a valóságban soha elő nem forduló - eszményi képét jeleníti meg. Az éves fényváltozások által metszett fehér relief vonalhálózatára rajzolódnak a mindennapok fénynégyszögei.

Ez a dombormű bár a valóságon alapul, mégis egy szubjektív ábrázolás. A képen megjelenik három gomolygó szellemalak, talán az Ősz, a Tél, és a Tavasz... Erről a "számlapról" nem olvashatóak le lineáris adatok, lényege szerint belső időt mutat. Napóránk csak tapintatosan figyelmeztet a külső és belső idő közötti eltérésekre. Kronosz és Kairosz itt együtt lejti fénylő táncát. Néha testközelben, néha a színpad ellentétes szélein, de a kettejüket összekötő fényfonál soha nem szakad el, csak újra meg újra elhalványul és felerősödik. A sötét napok kitüntetett perceiben projektorral vetíthetjük az éves benapozás filmjét a reliefre. A benapozás filmje esetleg szerepet kaphat az iskola jeles napjain. Az idők során emblematikussá válhat, ha például ennek a filmnek a képeivel kísérjük a Himnuszt minden iskolai ünnepélyen. A fehér relief egyébként lehetőséget nyújt más filmek vetítésére is.

A dombormű anyaga festett, préselt farost lemez, 6,5 x 8,3 m. A fehér relief közvetlenül a gipszkarton falra kerül annak teljes terjedelmében. A dombormű rajzolatát felső maróval véssük be a lemezekbe. A 16 mm vastag MDF lemezeket 60 x 60 cm raszterű gyalult léc vázra szereljük, amelyet dübelezéssel rögzítünk a gipszkarton mögötti vasbeton falba. Az MDF lemezek megmunkálása, alapozó festése műhelyben történik, a helyszíni szerelést, glettelést, festést guruló állványról végezzük el.

 

  • Telefon: +36 70 631 76 27