Váltótér – Repülőhíd terv

 

Feketekalapos nő

Amikor Lévay Jenő fénysugárral festett
tusrajzokat egy feketekalapos nőről,

akkor senki sem értette, mit csinál, hiszen csak azt lehetett látni, hogy áll egy úgynevezett xerox-masina előtt, kapcsolgat, és papírokat emelget. Ez éppen tíz éve, 1981-ben történt s ő már akkor sem szerette, ha ecsetjét (ceruzáját, kínai tustollát, fényfestékjét) másológépnek titulálták: másol annak, aki a dolgot annyiban hagyja. Ő ellenben felfedezte, hogy az alatt a pár pillanat alatt, amíg áthalad a színen a fényoszlop, nem kell mindvégig ugyanazt mutatni neki. A felkelő, delelő, lenyugvó nap, nap mint nap végigvezeti a sugarait, tegyük fel, egy feketekalapos nőn: hát hihető, hogy örökké (ugyanúgy) áll, néz, és viseli a fekete kalapot?

Lévay Jenő bízott benne, hogy nemcsak a fény mozdulhat és cselekedhet, hanem a nő, vagyis mi magunk és ő maga is. Versenyt? Inkább teremtő játékot, formálódó viszonyt futhat a sugárral, bizonyságul, hogy az ismételt elindulás nem pusztán önnön reprodukciónk, hogy amíg újrakezdhető az a néhány, fejünk felett átragyogó pillanat (mert csak egy-két villanásnyi idő ez, mint a toronyugróké, akkor kell tenni valamit, újra és újrapróbált, koncentrált invencióval s önfegyelemmel), addig van esély: egyszer csak úgy néz ránk a feketekalapos nő, hogy talán még a csoda is megtörténik.

Élet és Irodalom, 1991. november 1.

Závada Pál

  

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő I., fénymásolat, 27x12 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő II., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő III., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő IV., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő V., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő VI., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő VII., fénymásolat, 16x7 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő VIII., fénymásolat, 16x9 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő IX., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő X., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő XI., fénymásolat, 16x8 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő XII., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő XIII., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Lévay Jenő: Feketekalapos nő XIV., fénymásolat, 16x23 cm, 1982.

 

 

 

 

Egy és a sok a grafikában

 

A Feketekalapos nő című sorozat 1981-ben az „ÚTVASÚT” (Út és vasútépítő vállalat) egyik irodahelységében egy canon típusú fénymásoló gépen készült. Akkor a szakma és a közönség szinte egyöntetűen elutasította ezt a grafikai törekvést. A klasszikus sokszorosítógrafika technikái fintorogva bár, de ekkortájt kezdték megtűrni a szitanyomást.
Az új típusú képalkotó eljárások közül ez volt az utolsó, ahol a hagyományosan értelmezett, klasszikus nyomóforma sokak számára nyilvánvalóan és megnyugtatóan felismerhető volt.

A 80-as évek végére viszont már az ipari és irodai sokszorosítási technikáknak köszönhetően, a különféle másolási eljárások a mindennapjaink részévé váltak. Az egy és a sok problematikája a grafikában is árnyaltabbá vált. Ennek a kérdéskörnek sajátos, több nézőpontú megközelítésére nyílt jó alkalom 1991-ben, a Feketekalapos nő című sorozatnak az Élet és Irodalom hasábjain történő megjelenésével. Az Élet és Irodalom ekkor még hagyományos magasnyomási eljárással készült. Az eredeti grafikák egy divatlapból kiemelt, sokszorosított fotórészlet kalligrafikus mozgatásával, a fénymásoló expozíciós ideje alatt készültek. Ezáltal a sokszorosító gépen létrejött az egyszeri, megismételhetetlen lenyomata egy mozdulatsornak. Erről reprodukciót, majd nyomóformát kellett készíteni, hogy az újságban sokszorozva jelenhessen meg. A nyomóformákról később jó minőségű papírra kis példányszámban nyomtattam grafikákat. Ezen kívül még a dúcokról frottázs technikával egyedi grafikákat is készítettem.

Tehát egy sokszorosított nyomdai termék töredékének motívumként való felhasználásával létrejött egy egyedi grafika. Ebből újabb nyomdai termék és két különféle egyedi grafika készült: egyfelől a dúcok levonatai, tizenkét darab, amely még egyedi grafikának számít, másfelől a dúcokról készült frottázsok.

 

 

 

 

Az egyik kép részlete: Fénymásolat - dúc - újság - frottázs - grafika.

 

  • Telefon: +36 70 631 76 27